• info-400031@edu.mon.bg
  •  +359 52 60 96 96


 

Search HP

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА УЧЕБНАТА 2023/2024 ГОДИНА

НА 15 СЕПТЕМВРИ ОТ 9.00 ЧАСА

 

УЧЕБНИ СМЕНИ ЗА ПЪРВИ СРОК

първа смяна - I - VIII клас
втора смяна - IX - XII клас

Ръководството на СУЕО „Ал. С. Пушкин“ ви уведомява, че родителските срещи за първи, пети и осми клас, за учебната 2023/2024 година, ще се проведат при следния график:

  • Първи клас на 05.09.2023 г. от 17.30 ч. в Актовата зала на училището и след това по паралелки.
  • Осми клас на 05.09.2023 г. от 18.30 ч. в Актовата зала на училището и след това по паралелки.
  • Пети клас на 07.09.2023 г. от 18.00 ч. в класните стаи. 

Служител на училището ще се обади по телефон на родителите на децата от първи клас , за да съобщи в коя паралелка ще е ученикът.

На основание ЗЗЛД нямаме право да публикуваме в сайта списъци с имената на децата.

 

„18-ти юли! На този ден през 1837 година, в град Карлово е роден безсмъртният син на Майка България Васил Иванов Кунчев или както го знаем всички - Васил Левски.

Днес, 186 години по-късно, ние сме тук, в град Ловеч, откъдето на 27 декември 1872 година тръгва пътят към неговото безсмъртие!“.

С тези думи започна тържественото честване на 186-годишнината от рождението на Апостола на свободата в музея на Васил Левски в гр. Ловеч, организирано от ръководителите на група ученици от СУЕО „Александър С. Пушкин“, град Варна.

Децата развълнуваха всички присъстващи, като представиха истории от родовата памет, предоставени им от Христина Богданова – една от 27-те живи родственици на Васил Левски, по линия на сестра му Яна. Разказът на Христина (г-жа Богданова) оживя чрез децата и в тази приемственост е силата, която ще съхрани образът на Апостола за следващите поколенията.

Ръководителите на групата – Светла Казакова и Ралица Станева, начални учители от група за целодневна организация на учебния ден в СУЕО „Александър С. Пушкин“, организирали летен лагер за учениците точно в периода, когато е рожденната дата на Васил Левски, за да представят това тържествено честване, като венец на организираните по време на учебната година мероприятия за Апостола.

Децата разказаха за човека Васил - за неговата честност, непреклонност, безстрашие, смелост, решителност. Разказаха и за неговите родители Гина и Иван, „защото семейството е мястото, в което се срещаме със света, където формираме себе си, нагласите и очакванията си за живота и взаимоотношенията си по-нататък“ – според думите, които споделила с децата Христина Богданова.

Учениците поднесоха и цветя на паметника на Васил Левски, след което продължиха своя ден, посветен на Апостола с посещение на Къкринското ханче.

Поклон пред живота, делото и безсмъртието на великия син на Майка България – Васил Иванов Кунчев!

За учениците от театрална студия „Желание“ към СУЕО “Ал С. Пушкин“ 14 юни 2023 г. беше истински празник.

В продължение на цяла учебна година децата имаха възможност да изучават актьорско майсторство, да се потопят в атмосферата на театралното изкуство и самите те с много желание, труд, постоянство и упоритост да се превърнат в артисти.

Като във всеки театър, учениците имаха режисьор, сценограф, озвучител, костюми, декори, реквизит и усетиха вълнението да бъдеш на сцена. Всичко това се случи благодаряние на НП „Заедно в изкуствата и спорта“ към МОН. Художествените ръководители на студията Веселина Калчева – актриса в Държавен куклен театър, гр. Варна и Светла Казакова – педагогически специалист в СУЕО „Ал. С. Пушкин“ работиха с много любов и ентусиазъм с малките артисти.

Снощи децата закриха своята творческа година с представлението „Как се лекува страх“, по приказката на Мая Дългъчева „Как се лекува лъвски страх“. Текстът на Мая Дългъчева и музиката на Петко Манчев бяха подарени на театралната студия още при кандидатстването за проекта.

Целият творчески екип: режисьорът на постановката Веселина Калчева, сценографът Татяна Левичарова, художествените ръководители – Веселина Калчева и Светла Казакова и прекрасните млади артисти – Анжелика Шевева, Антония Борисова, Венеса Стоянова, Виктор Гълъбов, Габриела Григорова, Габриела Михалева, Габриела Тодорова, Ивет Добрева, Лилия Антонова, Лилия Бакърджиева, Лора Тонкова, Магдалена Костадинова, Мартин Костадинов, Матей Аврамов, Никол Михова, Никол Петкова, Силви Мардиросян, Симона Дякова, Сияна Димитрова и Стелан Иванов спечелиха бурните и нестихващи аплодисментите на публиката и благодарността от всички присъстващи в залата на читалище „Отец Паисий“ за запалената искра на любов у децата към театралното изкуство.

 

Никол Петкова от 3 А клас се представи блестящо на международната олимпиада по английски език Hippo English language 2023, в която тази година са се включили 83 000 участници от 60 страни от целия свят.

След отлично представяне на изминалите два кръга, Никол Петкова успя да се класира директно за финала на олимпиадата в категория Hippo little , който ще се проведе в Рим през м. септември.

Пожелаваме й успех и на финала !

https://hippo-olympiad.org/

Директорът на СУЕО „Ал. С. Пушкин“ г-н Светлан Илиев е удостоен с най- високото отличие на МОН наградата „Св. Иван Рилски“.

       

Датата 28. април е обявена за Световен ден за здравословен и безопасен труд.

Ежегодно на този ден КНСБ връчва награди за принос в хуманизацията на работната среда и опазване здравето на хората.

Наградата се връчва в сферата на здравеопазването, образованието и промишлеността.

В сферата на образованието това високо отличие получи единствено в България СУЕО „Ал. С. Пушкин“- Варна.

Награда беше връчена от президента на КНСБ г- н Пламен Димитров в присъствието на Емил Мингов – заместник-министър на труда и социалната политика.

 

Любена Пеева и Елена Пеева от VIIIб клас са финалисти със спечелени стипендии в конкурса за участие в космическия лагер Space Camp Turkey 2023 г. Децата са участвали с есе на тема „Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо? “ и „Как изследването на космоса събира и разделя хората?“

В конкурса са взели участие 422 ученици от България на възраст между 11 и 15 години.

"Спейс Камп" в Измир, Турция e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА и единственият за Европа, Азия и Близкия Изток.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език. Занятията в лагера включват реални симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.

"Спейс Камп" е възможност за учениците да развият умения в STEM науките.

А участието в програмата е успех за самите деца.

 

 

 
Адрес:  ул. Проф. Н. Державин 12 
Град/с.: Варна 9000 
Район: Одесос
Област: Варна
 
Телефонни номера: 052/ 60 96 96, 60 93 35
Факс: 052/ 60 96 96 
е-поща: info-400031@edu.mon.bg

 

Сайтът е изработен от учениците Кристиян Страхилов и Йорданка Димитрова от Випуск 2019.
Средно Училище с Езиково Обучение "Ал. С. Пушкин" гр. Варна © 2022
Go to top