Начало Карта на местността История Фестивалът Перперикон Снимки Български Русский English

 

|Златото на Перперикон| Войните за Перперикон между България и Византия|

|Частиците от Светия кръст, намерени на Перперикон|

Войните за Перперикон между България и Византия

 
 

Богатите Източни Родопи са привличали българите още от създаването на държавата през 681 г. За техните амбиции е благоприятствал и етническият състав на планинското население, което след края на 6 в е силно славянизирано. Византийските хронисти често отбелязват, че българските атаки към Родопите били успешни, защото активно се подпомагали от живеещите там техни съплеменници.

 Монета на цар Михаил Асен с майка си Ирина (1246-1254).
 
Източните Родопи били трайно завладяни от българската държава скоро след успешното въстание срещу ромейската власт на братята Асен и Петър в 1185 г. По време на епичните войни между цар Калоян и рицарите от Четвъртия кръстоносен поход(1205-1207) Ахридос, както е известен източният дял на планината през средновековието, е бил главна база на българите за нападение срещу враговете. Картината се запазила чак до 1246 г, когато умрял малолетния наследник на великия Иван Асен, Коломан.
На власт дошъл другият му малолетен син, Михаил Асен, но фактически управлявала неговата майка, Ирина. Дъщеря на византийския император, тя без война върнала на ромеите завладените с десетилетни усилия южни земи, сред които и Източните Родопи. Но в 1254 г възмъжалият цар решил да поправи тази несправедливост и с голяма войска се отправил на юг.


  


 


Alexander Manchev©
sitemap